The biggest collection of MySpace 2.0 Layouts online
MySpaceLayouts

Monday, November 8, 2010

..Peperiksaan? Ikhlas Ke Kita Selama Ni?..

Assalamualaikum..=)

Dear readers..(eh, cm nak wat surat la plak..hehe) Urmm..skrg tepat kul 2.25 ptg..rehat kjap..asyik dok study utk exam je..(study ke?teett..) otak pun dh dpt 1 mesej yg berbunyik..'No space for new message'..

(cop2..msej ada bunyi ke? ahh..biar ar..msj aku je special sket..kui3

..) Nak share sumthing sbnarnye..bila bca ni aku cm terkesan sket ngan mesej yg nak disampaikan..ada kaitan dengan kehidupan seorang pelajar cm aku..jom2 sama2 meniti stiap fonem, suku kata, perkataan, baris dan ayat..haha..(bakal cikgu BM la katakan)haha..bermulalah ceritanya....

Masa jalan-jalan kat facebook tadi tiba-tiba tersentap bila terbaca status sepupu saya ni..

Tergamam sekejap..

[i told myself "you must work hard..but not for dean list not for pointer but to gain as much as you could...to house as much as nur of ilmu into your cerebrum... to let it run through your vein.ya Allah gives me strength..to make it comes true.but am i able to do it? can i afford to gain it??? it leaves a question mark for me..hopin dat question mark will lead me to da answer."]


Betul cakap dia!!

Dan sekarang saya dah sedar…

Sem ni apa niat dan aim saya ek?

niat saya nak dapat pointer bagus…nak naik kan pointer..

nak dpt pointer bla bla bla..pointer bla bla bla…

pointer lagi…..tapi…….tengokla..

Sepatutnya niat belajar kerana Allah..

Kerana Allah..

Sebab tu sem ni terrible sangat..

Belajar tapi belajar sebab nak exam..

Belajar tapi belajar ape yang nak masuk exam je..

Belajar tapi nak belajar bila nak test je..

Bukan sebab nak dapatkan ilmu…

Ya Allah..

Menyesal nya…satu sem ni macam ntah apa-apa..nothing..

Dah la kelas xpergi..

Macam mana nak dapat keberkatan dari lecturer??

Belajar memang belajar..

Belajar tapi lepas test je terus lupa..

Sebab apa??sebab belajar sebab nak exam..

Kate td nak pointer cantikk..

Padan muka sendiri..

Jadi mulai sekarang…saya akan tukar niat saya..

Saya belajar kerana Allah..

Saya ikhlas belajar untuk dapatkan ilmu…

Belajar selagi mampu..sebanyak mana yang boleh..

Yes! Ikhlaskan hati……


Huhu..menyesalnye..rsa cm kena kt batang hidung sendiri je..Ya Allah, bantulah aku utk ikhlaskan diri belajar semata-mata kerana Engkau Ya Allah..bukan hya di atas kertas..tp utk dipraktikkan dlm kehidupan seharian..Moga aku (dan kwn2 yg laen jgk) tidak tergolong dalam golongan yg lalai dan rugi..aminn Ya Rabbal 'Alamin..

2 comments:

  1. yup...aq setuju...
    sesungguhnya ilmu itu milik Allah...jadi belajar kerana Allah la gak...

    ReplyDelete