The biggest collection of MySpace 2.0 Layouts online
MySpaceLayouts

Tuesday, February 15, 2011

Mampukah Aku Seperti Baginda Muhammad?

Assalamualaikum..=)

Subhanallah..Alhamdulillah..Lailahaillah..Allahu Akhbar..Pertama dan selamanya pujian hanya dipanjatkan kepada Ya Rabbul 'Izzati..Mencoba untuk menjadi hambaNya yg tahu erti bersyukur..

Subhanallah..Indahnye kurasa hari ini..Setenang air di lautan..Selembut angin menghembus pipi..Seteguh pohonan merimbun..indahnya kuasa Allah..xtersusun dgn bait2 kata..

Alhamdulillah..aku masih lagi dikurniakan ujian..Allah masih memandang diriku yg kerdil ini..masih diberi nafas,masih diberi nikmat..

Lailahaillah..Hanya Dia yg Agung, tiada bandingan yg setara dengannya..Tidak layak rasanya insan hina ini merayu keampunan daripadaMu setelah dosa demi dosa kulakukan serta alpa dlm mengingatiMu Ya Allah...

Allahu Akhbar..'Dialah segalanya'..Sbg Tuhan, sbg penolong, sbg pendamping..Tiada kuasa yg mampu menandingi kekuasaanNya..dr timur ke Barat, Selatan ke Utara..semuanya di bawah peliharaanNya..

Terjaga dri lena, kulihat lampu study masih blm ditutup..Ya Allah..aku tertidur lg..laptop gelita..Kehabisan bateri barangkali..Bingkas kubangun menuju ke tandas..Segar kembali dlm kesejukan wuduk..Setelah usai solat, perlahan2 air mata deras mengalir..Memikirkan setiap bait kata Ustaz Husam malam td..X dpt digambarkan, ketika Baginda Rasulullah yg sememangnya dijanjikan syurga berjaga, melakukan ibadah, menghadap Ilahi sehinggakan bengkak kaki Baginda..Sedangkan ketika ini, aku masih tegar membiarkan nafsu menguasai, lena diulit mimpi indah..Wahai Rasulullah, jujurkah lisanku lancar menyatakan kecintaanku terhadapmu sedangkan jarang sekali aku zahirkan sunnahmu?

Tangisanku belum mampu membuktikan rasa keinsafan terhadap segala yg Rasulullah korbankan buat kami ummatmu..amat bernilai..cuba fikir sejenak..mampukah kita memberikan senyuman ketika yg lain menghadiahkan kita dengan cacian? Sejauh mana tahap kesabaran kita menegakkan agama Allah yg satu dengan berdakwah? Pernahkah walau setitis darah kita mengalir kerana memperjuangkan Islam? Apakah jawapan yg akan kita berikan? Bagiku, aku selalu merasakan nikmat..tu pun jarang sekali mengucapkan syukur..diri ini belum ampuh jika diuji dengan ujian sehebat Baginda..Subhanallah..itulah kekuatan jati diri Baginda yg patut kita contohi dalam menerima ujian Allah..insyaAllah..

Bangga dan gembira rasanya dapat bersama2 ikhwah akhawat yg lain menyambut Maulidul Rasul pd tahun ini.. Banyak program yg telah direncana..Moga berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan khususnya daripada Muslimin dan Muslimat..insyaAllah..

Diharapkan antum antunna sekalian dapat menginfakkan masa kalian utk mengucapkan selawat ke atas Baginda Rasulullah..kerana Rasulullah mengenali ummatnya di akhirat kelak dengan banyaknya selawat kita ke atas Baginda..Moga kita tergolong dalam golongan yg mendapat syafaat Baginda..

Cukuplah setakat ini.. Akhir kata renungilah apa usaha kita meneruskan ajaran kebenaran yg dibawa Baginda..Contohilah Nabi, biarlah diri ini disakiti, jangan diri ini menyakiti hati yg lain..Biarlah diri ini mendapat cercaan, janganlah mencerca yg lain..Biarlah diri ini mendapat kepahitan, moga yg lainnya beroleh kemanisan..Innallahama'ssobirin..

Sekian..Salam..=)

5 comments:

 1. sollu'ala nabiy..
  bait dari hati..indah

  ReplyDelete
 2. nelly: salam maulidul Rasul jgk utk anti..

  aminaim: =)

  ReplyDelete
 3. hebat...memang hebat...hikmah besar yang aku jarang nampak..dan selalu buat2 x nampak.

  *Allahumma solli 'ala Muhammad, wa 'ala aalih..

  ReplyDelete